Tradingsignalen: de krachtigste AI technologie voor uw automatische vermogensgroei

   +31 20 2480 577   Keizersgracht 391 1016 EJ Amsterdam

Marktstijging en Groeispurten: AEX Op Koers voor Recordjaar Ondanks Renteperikelen

De AEX (+0,7%) bevindt zich op weg naar een nieuw jaarrecord. Eind juli bereikte de hoofdindex een hoogtepunt van 794,27 punten, en op dit moment bevinden we ons ongeveer 1,5% onder dat niveau. Met nog enkele van dergelijke positieve dagen in het verschiet, lijken we zelfs de grens van 800 punten te doorbreken.

Wie vijf weken geleden had voorspeld dat dit zou gebeuren, zou voor gek zijn verklaard. Eind oktober stond de index namelijk op slechts 714 punten. Zo zie je maar hoe snel de markt kan veranderen.

De voornaamste reden voor deze stijging is de afnemende bezorgdheid op de markt over de rente. Sinds eind oktober is de Amerikaanse tienjaarsrente gedaald van 4,9% naar 4,25%, ondanks een recente stijging van maar liefst 12 basispunten.

Opmerkelijk genoeg gaan vandaag vooral groeiaandelen het sterkst omhoog, terwijl dit enkele weken geleden waarschijnlijk tot lagere koersen zou hebben geleid. Een opvallend voorbeeld is Adyen, dat met een winst van 2,7% vandaag de grootste stijger is binnen de AEX. Het betaalplatform profiteert van een positieve draai van Citigroup, dat het verkoopadvies heeft ingewisseld voor een koopadvies en het koersdoel heeft verdubbeld tot €1.400.

Nog zo’n dag en Adyen staat dit jaar weer op winst, een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat het aandeel eind oktober nog meer dan gehalveerd was. Dit illustreert hoe snel het sentiment op de markt kan veranderen.

Het sentiment leek even te kantelen rond 14:30 uur, toen bleek dat het aantal nieuwe banen in de VS voor de maand november hoger uitviel dan verwacht, evenals de loongroei die met 4% op jaarbasis steeg. In een tijd van een krappe arbeidsmarkt is dit geen goed nieuws, vooral omdat de inflatie nog steeds te hoog is. Een sterke loongroei betekent een langere periode van hoge inflatie, wat de Federal Reserve dwingt tot het handhaven van een streng rentebeleid.

Rentes Schieten omhoog na Onverwacht Sterk Amerikaans Banenrapport

De rentes maken een opmerkelijke stijging door, aangewakkerd door het verrassend positieve Amerikaanse banenrapport, zoals eerder benoemd. Een overzicht van de rentebewegingen:

  • Nederland: +8 basispunten (2,60%)
  • Duitsland: +7 basispunten (2,27%)
  • Italië: +10 basispunten (4,05%)
  • Verenigd Koninkrijk: -2 basispunten (4,35%)
  • Verenigde Staten: +9 basispunten (4,06%)

De Weeklijstjes: AEX en Europese Beurzen in de Spotlight

Weekprestaties AEX:

  • Deze week: +1,4%
  • Deze maand: +2,2%
  • Dit jaar: +13,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +16,7%

Terwijl Europese beurzen deze week over de hele linie stijgen, kennen Amerikaanse aandelen een mindere week. De Dow Jones (-0,4%) en S&P500 (-0,3%) noteren zelfs licht onder de slotstand van vorige week vrijdag.

AEX in de Schijnwerpers: Besi Blinkt Uit, Adyen Groeit Spectaculair

Met uitzondering van Adyen (+9,6%) zijn er deze week geen grote uitschieters in de AEX. Opvallend is dat Besi (+1,7%) een nieuwe all-time high bereikt, terwijl branchegenoot ASMI (-3,6%) terrein moet prijsgeven. Het is echter belangrijk om de uitslagen niet te overdrijven, gezien het beperkte aantal dalers deze week.